sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Rapeakuorinen leipä, ohjeen kera


Olen jo pariin kertaan viitannutkin tähän herkkuleipään mm. täällä. Synttäreilläni kun tätä leipää tarjosin, niin eräs vieraistani toivoi saavansa reseptin itselleen. Kerroin hänelle siinä paikassa miten leipä valmistetaan, mutta hän pyysi kuitenkin että saisi reseptin, josta katsoa. Minäpä sitten päätin, etten lähetäkään hänelle linkkiä ohjeeseen, jonka perusteella aloin leipää alunperin tekemään, vaan teen leivän ja kuvailen ohjeen samalla itse. :)

Näin se siis käy:

n. 7 dl vehnäjauhoja (= 3 kuppia)
1/4 tl kuivahiivaa

n. 2 tl suolaa
n. 3,5 dl viileää vettä (= n. 1,5 kuppia)

Mittaa kulhoon vehnäjauhot, kuivahiiva ja suola. Sekoita.







Lisää vesi ja sekoita ainekset huolellisesti sekaisin. Taikinan tulisi olla hieman kosteaa ja tahmeaa. Vedä kelmu kulhon päälle ja jätä huoneenlämpöön 12 - 18 tunniksi.







Kun sopiva tuntimäärä on kulunut ja taikina on alkanut kuplia, levitä jauhoja leivinliinalle ja kaavi jauhotetuin käsin taikina kulhosta jauhojen päälle.













Nosta taikina käsiisi ja kääntele hieman sen reunoja taikinamöykyn alle, tavallaan kokoa taikinaa palloksi. Laita taikinapallo sitten jauhotetulle leivinliinalle. Levitä vielä jauhoja taikinapallon päälle ja taittele leivinliina siten, että taikina jää liinan sisään ja jätä kohoamaan pariksi tunniksi. Jauhoja kannattaa käyttää reilusti, sillä taikina on edelleen tahmeaa ja tarttuvaista.





Kohoamisajasta viimeisen puolen tunnin paikkeilla laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja laita kattila kansineen samalla uuniin. Itse olen käyttänyt valurautapataa, mutta teräskattila sopii tähän tietääkseni ihan hyvin sekin (en tosin ole varma tuleeko kuoresta ihan yhtä rapea) ja kerran olen tehnyt leivän kannellisessa keraamisessa uunivuoassakin, kun sopivaa pataa tai kattilaa ei ollut saatavilla.

Kun uuni on kuumentunut ja taikina kohonnut suunnilleen kaksinkertaiseksi, nosta varovasti kattila hellalle, nosta kansi sivuun ja taiteile taikinapallo leivinliinalta kattilaan.




Jauhot saattavat pöllytä, mutta ei sen niin väliä: mitä paremmin leivinliina on jauhotettu, sitä vähemmän taikina jää liinaan kiinni. Kattilaa ei tarvtse voidella tai mitään, taika on vissiin se, että kun kattila on kuuma taikinan mennessä sinne, niin se ei tartu, yhtään. Taikinaa ei tarvitse saada kattilaan mitenkään siististi, leivästä tulee täydellinen, oli se taikina mennyt kattilan pohjalle miten vaan.




Laita kansi takaisin paikoilleen ja paista leipää uunissa noin 40 - 45 minuuttia. Tämän jälkeen voit kurkata kattilaan ja jos tahdot pintaan vielä hieman lisää väriä, jätä kansi pois ja paista vielä viitisen minuuttia.




Ota sitten kattila uunista ja kumoa leipä ritilälle tai johonkin, missä se saa jäähtyä suhteellisen ilmavasti. Leipä saattaa ritistä kun sen kumoaa kattilasta ja jos niin käy (niin pitäisi käydä, itselläni tämä on tapahtunut vain kahdesti: ensimmäisellä kerralla kun tätä leipää tein ja ilokseni nyt, kun kuvasin leivän valmistusta!), ei leipää tule alkaa leikata ennen kuin ritinä on kokonaan hiljentynyt jotta sen koostumus säilyy parhaimpana mahdollisena. Joka tapauksessa kannattaa antaa leivän jäähtyä tovin aikaa ja sitten ei kun herkuttelemaan!








Itse olen aivan hullaantunut tähän leipään ja sen helppoon ohjeeseen. Leipään tulee todella vähän hiivaa, mikä on mielestäni tosi iso plussa ja kuivahiivaahan voi säilyttää pakastimessa, joten yksi kuivahiivapussi riittää tosi moneen leipään. Taittele kuivahiivapussin suuta kiinni ja laita se esim. Minigrip-pussissa pakkaseen.

Käytännön vinkkinä vielä, että taikinakulhoa ei kannata välttämättä lähteä tiskaamaan heti tai laittaa tiskikoneeseen. Kun kulho saa seistä vaikka seuraavaan päivään pöydällä, niin kulhoon jäänyt taikina kuivuu ja lähtee sen jälkeen irti lähes itsestään. Eli kannattaa tiskata vasta tämän jälkeen.

Olen joskus saanut äidiltäni lahjaksi aivan riemastuttavat mitat, valkoiset maatuskat. Ne eivät kuitenkaan ole desejä vaan nimenomaan kuppeja, joten on ollut hauskaa, että olen voinut käyttää näitä mittoja ihan sellaisenaan kun olen tehnyt tätä leipää alkuperäisen englanninkielisen ohjeen mukaan.






Ohje tosin alun perin oli kaksinkertainen, mutta itse olen päätynyt tekemään tätä puolikasta versiota (jolloin on kuppienkin kanssa ollut vähän pohtimista) sillä leivästä tulee juuri sopivan kokoinen.

Kannattaa kokeilla, olen varma ettei tämän leivän tekemisessä voi epäonnistua! :)


6 kommenttia:

  1. Ompas kaunis leipä! Pitää kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos dara ja kannattaakin kokeilla, suosittelen! tää on to-del-la hyvää. :)

      Poista
  2. Herkullisen näköinen leipä! Odottavana skrollasin tekstiäsi alas, että koska se leipä tulee uunista valmiina, hyvää kannatti odottaa :) jams, tää menee testiin viikonloppuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. heh, tovin saitkin skrollata - aika kasa kuvia tuohon tuli laitettua! :D mutta tosiaan kannattaa testata ja kerro toki sitten mitä tykkäsit. :)

      Poista
  3. Kiitos ohjeesta suomeksi, nyt on toinen leipä tällä metodilla tulossa. Toivottavasti onnistuu yhtä hyvin kuin ensimmäinen :) Ainoa ongelma ekassa versiossa oli se, että (vastoin tätä ohjetta) jätin taikinan toisella kohoamiskerrallaan leivinpaperin (jauhotetun kyllä) päälle, ja se tarttui kuitenkin kiinni niin, että jouduin suorastaan kaapimaan sitä paperista irti ja pataan. Mutta hyvä leipä tuli silti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos viestistäsi, tosi kiva kuulla että on tullut hyvää leipää. :) tuo taikina lienee sen verran kosteaa että leivinpaperi tosiaan vetistyy ja varmasti sitten tarttuukin kiinni pahemman kerran... mukavaa että leipä silti onnistui! :)

      Poista

Ilahdun kovasti kommenteista ja terveisistä! :)