maanantai 6. lokakuuta 2014

Prosciutto-viikunapizza

Kesällä luin suurella mielenkiinnolla Kotilaituri-blogista vinkkejä shoppailuun Turussa. Tuoreena turkulaisena ahmin innolla kaikki vinkit putiikeista, ravintoloista ja kahviloista, joita Turusta löytyy.

Eräänä helteisenä kesäviikonloppuna menimme ystäväpariskuntamme kanssa syömään Tintåån ja tuon Kotilaiturin postauksen perusteella tilasin nimenomaan tuon pizzan, joka siellä kuvissa vilahti. Ja kyllä kannatti: pizza oli todella maukasta! Niin hyvää, että päätin koittaa netistä kaivaa vastaavan ohjeen ja tehdä samanlaista pizzaa itsekin.





Minua onnisti, löysin pizzaohjeen, jolla valmistuu vähintään yhtä herkullinen pizza - ellei jopa parempikin. :) Otin ohjeen itselleni talteen, mutta häpeäkseni joudun tunnustamaan, että unohdin kirjoittaa ylös lähteen ja nyt en enää löydä tuota ohjetta vaikka kuinka koitan googlettaa. Tässä kuitenkin tuo ohje (josta en edes enää ole varma, että onko se suoraan alkuperäinen vai muokkasinko sitä jotenkin).


Prosciutto-viikunapizza (1 suuri tai 2 pienempää)

pizzapohja:
n. 4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
2 dl lämmintä vettä
1 rkl öljyä

Sekoita 3 dl vehnäjauhoja, kuivahiiva, suola ja sokeri keskenään taikinakulhossa. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Lisää vähitellen loput vehnäjauhot ja lopuksi öljy. Anna taikinan seistä kulhossa 20 minuuttia.

pizzan täyte:
1 prk tomaattipyreetä
2 tl viikunahilloa
2 mozzarellajuustopalloa
prosciutto-kinkkua
3-5 viikunaa
n. 3 rkl pinjansiemeniä
rucolaa
parmesan-juustoa

Kauli taikinasta kaksi ohutta pohjaa (tai yksi iso). Sekoita tomaattipyree ja viikunahillo keskenään ja levitä seos pizzapohjien päälle. Viipaloi mozzarellajuustot ja levitä viipaleet tasaisesti pizzojen päälle. Levittele juuston päälle kinkkuviipaleet. Leikkaa viikunat lohkoiksi ja levitä reilu puolet lohkoista pizzoille.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 11 minuuttia.

Pizzojen paistuessa raasta parmesan-juusto ja paahda kuumalla pannulla pinjansiemenet. Kun pizzojen juusto kuplii ja pohja vaikuttaa rapsakalta, ota pizzat uunista, levitä niille loput viikunalohkot, pinjansiemenet, reilusti rucolaa ja ripottele lopuksi vielä parmesan-raastetta.

Herkuttele!

Vinkkejä pizzanpaistoon! Meillä on pizzakivi, jonka tarkoituksena on saada kotiuunissakin pizzapohjasta rapea. Pizzakivi laitetaan kylmään uuniin ja se lämpenee uunin mukana. Olemme huomanneet, että helpoin tapa käyttää pizzakiveä, on nostaa pizza kuuman kiven päälle leivinpaperin kanssa. Vaikuttaa siltä, että leivinpaperi pizzan ja kiven välissä ei häiritse rapeutumista. Toinen vinkkini on, että lämmitä uuni alalämmöllä, jolloin pohja ennättää paremmin rapeutua ilman että täytteet palavat.

Herkuttelimme pizzamme HK Livingin leipälaudoilta, jotka olen ostanut niin ikään kesällä Cilla's-putiikista. Mangopuiset leipälankut ovat mielestäni ihan todella kauniit, upean väriset ja tykkään kovasti ruksikuvioista, jotka ovat keskenään erilaisia. Leipiä varten nämä kai on nimensä mukaan tarkoitettu, mutta itse halusin nämä ihan ruokalautaskäyttöön, kunhan vaan tarjolla on riittävän valumatonta ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kovasti kommenteista ja terveisistä! :)